O medu...
Med je produkt včely medonosné, která sbírá na květech nektar, nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Včela nektar obohatí látkami z vlastního těla, pozmění jej ve svém trávícím ústrojí a uskladní jej v plástech, kde později dozrává v med. Med včelstvu slouží jako potrava v zimním období.
Nektary obsahují většinou základní cukry: 30 - 35% cukr hroznový, 35 - 45% cukr ovocný, dále obsahuje dle původu zdroje určité procento sacharózy až do 12% u medu akátového nebo medovicového. Med tedy obsahuje jednoduché cukry, které přecházejí bez jakékoliv přeměny do tenkého střeva na povrh sliznice a zde jsou odváděny do krevních vlásečnic a do srdce. Proto se hodí k rychlému posílení těžce pracujícího člověka, sportovce či turisty.
V medu jsou dále obsaženy minerální látky a stopové prvky. Jsou to soli draselné, vápenaté, hořečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a jiné, které mají velký význam pro zdraví člověka. Jejich množství se pohybuje od 0,1 - 0,4%. Minerální látky v medu jsou rozpuštěny ve vodních roztocích v půdě, tím se dostávají do rostlin a z nich do medu. Zvláště medovicové medy obsahují těchto minerálních látek mnohem více.
Med a jeho účinky:
• užívá se při zánětech horních cest dýchacích
• při onemocnění jater, zejména při virové zánětu jater
• při zánětech žlučníku
• med má uklidňující účinky a při nespavosti se doporučuje brát jednu až dvě lžičky před spaním
• med jako sladidlo pro kojence a těhotné ženy
• při vyčerpání organismu jako rychlý příjem energie
• med jako základní článek výživy pro sportovce
• přispívá k lepšímu prokrvení srdečního svalu díky hroznovému cukru, vitamínům typu B a C a stopových prvků draslíku a hořčíku
• vynikající sladidlo do čaje či kávy